Saturday, March 17, 2012

CISTAT

RESEPI DOH TART


BHN2NYA:-
200g mentega
100g gula kaster
1/4sk esen vanilla
1bj telor
380g tpg gandum
1sb susu tepung

Cara2nya
** Pukul telor dan gula hingga lembut. Tambah esen vanila... pukul lagi.
**Masukkan telor dan pukul hingga gebu.
**masukkan tepung dan susu tpg dan gaul hingga menjadi doh yang lembut dan licin terbentuk.
**Ambil sikit doh dan tekan dalam acuan tat dan potong yg selebihnya .
**Cucuk dasar tart dgn garfu.
**Bakar pada suhu 180c selama 15minit atau hingga perang keemasan.
Keluarkan dari acuan dn sejukkan. Simpan dalam bekas kedap udara.

BAHAN2 UTK CHEESE
250g cream cheese, lembutkan
20g mentega
60g gula
1bj telor

Cara2nya :-
Pukul kirm keju, mentega dan gula hingga kembang dan licin. Tambah telor dan pukul hingga sebati (ATAUPUN BLEND SEMUA BHN NI HINGGA HANCUR)
Tuang campuran ke dalam kulit tat yg sdh masak yg telah diisi dgn filling yg disukai.
Lorekkan corak yg disukai.
Bakar pd suhu 180c selama 10 minit.

No comments:

Post a Comment