Friday, March 30, 2012

MANGO MOUSSE CAKE


MANGO MOUSSE CAKE
KEK MOUSSE MANGGA


Bahan utk kek span vanilla
(A)
100ml air
5bj kuning telor
45ml minyak masak
70g gula kastor
140g tpg gandum/superfine ] ayak
1sk baking pwdr ] ayak
sedikit esen vanilla


(B)
5bj putih telor
70g gula kastor


Cara membuatnya :-
*Pukul air, minyak masak dan kuning telor hingga berbuih.
*Masukkan gula dan esen vanila, pukul hingga kembang
*masukkan tpg yg tlh diayak dgn baking pwder sikit2. ratakan..ketepikan..
*Dlm mangkuk berasingan, pukul putih telor hingga berbuih dan masukkan gula kastor. Pukul hingga adunan kental dan bertanduk.
*Satukan (B) ke (A) secara berperingkat, kaup balikkan dgn spatula hingga sebati.
*bakar secara steam bake selama 1jam pada suhu 160c.


Bahan utk mousse mangga
2 1/2sb serbuk gelatin tanpa perisa
300g puri mangga (mangga lecek)
280g double cream
5sb air sejuk
1 1/2sb jus lemon
3sb gula icing


Caranya :-
*Larutkan gelatin kedalam air suam. ketepikan
*satukan puri mangga dan jus lemon dan campurkan gelatin yg telah larut.
*Pukul double cream bersama gula icing hingga 90% kental. Kemudian, masukkan adunan puri mangga tadi serta ketulan mangga yg dipotong dadu (jika ada) sambil mengacaunya. Siap.


Cara menghias kek
*Bahagikan kek kpd 3 lapisan. Didalam round cake ring bersaiz 9" dan saputan mango mousse di atas tiap lapisan kek.
*Masukkan kek kedlm peti sejuk supaya mousse mangga keras sedikit.
*Keluarkan dan sapulahfresh cream ke seluruh kek.
*Susun hirisan mangga diatasnya dan sapukan jeli segera dgn berus.


















No comments:

Post a Comment