MANGO MOUSSE CAKE
KEK MOUSSE MANGGA
Bahan utk kek span vanilla
(A)
100ml air
5bj kuning telor
45ml minyak masak
70g gula kastor
140g tpg gandum/superfine ] ayak
1sk baking pwdr ] ayak
sedikit esen vanilla
(B)
5bj putih telor
70g gula kastor
Cara membuatnya :-
*Pukul air, minyak masak dan kuning telor hingga berbuih.
*Masukkan gula dan esen vanila, pukul hingga kembang
*masukkan tpg yg tlh diayak dgn baking pwder sikit2. ratakan..ketepikan..
*Dlm mangkuk berasingan, pukul putih telor hingga berbuih dan masukkan gula kastor. Pukul hingga adunan kental dan bertanduk.
*Satukan (B) ke (A) secara berperingkat, kaup balikkan dgn spatula hingga sebati.
*bakar secara steam bake selama 1jam pada suhu 160c.
Bahan utk mousse mangga
2 1/2sb serbuk gelatin tanpa perisa
300g puri mangga (mangga lecek)
280g double cream
5sb air sejuk
1 1/2sb jus lemon
3sb gula icing
Caranya :-
*Larutkan gelatin kedalam air suam. ketepikan
*satukan puri mangga dan jus lemon dan campurkan gelatin yg telah larut.
*Pukul double cream bersama gula icing hingga 90% kental. Kemudian, masukkan adunan puri mangga tadi serta ketulan mangga yg dipotong dadu (jika ada) sambil mengacaunya. Siap.
Cara menghias kek
*Bahagikan kek kpd 3 lapisan. Didalam round cake ring bersaiz 9" dan saputan mango mousse di atas tiap lapisan kek.
*Masukkan kek kedlm peti sejuk supaya mousse mangga keras sedikit.
*Keluarkan dan sapulahfresh cream ke seluruh kek.
*Susun hirisan mangga diatasnya dan sapukan jeli segera dgn berus.
No comments:
Post a Comment