Friday, March 16, 2012

PANDAN KASTAD KEK




PANDAN KASTAD KEK

Bhn2 utk kek span pandan :-
A     150g tpg kek
       150g gula kastor
       5bj telor
       1sdb ovallete
       1sdk baking pwdr
B      80ml susu segar
        1sdk pes pandan
        sedikit pewarna hijau
C      80ml minyak jagung/ mentega cair

cara2nya :-
1. Satukan A. Pukul hingga pekat dan gebu selama 15minit dgn high speed
2. Perlahankan speed dan masukkan B. Pukul lagi dgn high speed selama 5minit atau hingga adunan benar2 ringan.
3. Tuangkan minyak dan ratakan dengan spatula.
4. Sediakan loyang ukuran 9", griskan dan lapikkan dgn kertas minyak..
5. Bakar adunan selama 45minit pada suhu 180c
6. Bila dah masak, keluarkan dari oven dan terus telungkupkan diatas  redai kek.

BHN2 UTK KASTAD PANDAN
A     180g gula kastor
       500ml air daun pandan
       1sdb serbuk agar2
B     400m santan pekat
       85g tpg hoen kwee hijau
       1sdk pewarna hijau
       secubit garam
C     Kelapa kering utk hiasan

cara2nya ;-
1. Satukan bhn A. masak diatas api perlahan sehingga gula hancur
2. satukan B dan masukkan ke dlm A.. masak hingga mendidih dan pekat.
3. matikan api..

Potong kek kpd 3 lapisan..
masukkan kedlm loose tin... tuang kastad atas kek selapis demi selapis.. hentakkan agar adunan kastad padat dibawah. biar sejuk, barulah masukkan ke dlm peti ais.. stlh kastad mengeras, keluarkan dari loose tin dan hias dgn kelapa kering...
<3 HAPPY BAKING <3

2 comments:

  1. Assalam..Allhamdulillah akk June dah pun buat kek ini.. rasa nye sedap.. terima kasih atas resepinye ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam dik.. alhamdulillah... kek dia gebu sesangat kan? terima kasih sbb sudi jenguk blog akak yg x seberapa ni...

      Delete