Friday, March 16, 2012
PANDAN KASTAD KEK
PANDAN KASTAD KEK
Bhn2 utk kek span pandan :-
A 150g tpg kek
150g gula kastor
5bj telor
1sdb ovallete
1sdk baking pwdr
B 80ml susu segar
1sdk pes pandan
sedikit pewarna hijau
C 80ml minyak jagung/ mentega cair
cara2nya :-
1. Satukan A. Pukul hingga pekat dan gebu selama 15minit dgn high speed
2. Perlahankan speed dan masukkan B. Pukul lagi dgn high speed selama 5minit atau hingga adunan benar2 ringan.
3. Tuangkan minyak dan ratakan dengan spatula.
4. Sediakan loyang ukuran 9", griskan dan lapikkan dgn kertas minyak..
5. Bakar adunan selama 45minit pada suhu 180c
6. Bila dah masak, keluarkan dari oven dan terus telungkupkan diatas redai kek.
BHN2 UTK KASTAD PANDAN
A 180g gula kastor
500ml air daun pandan
1sdb serbuk agar2
B 400m santan pekat
85g tpg hoen kwee hijau
1sdk pewarna hijau
secubit garam
C Kelapa kering utk hiasan
cara2nya ;-
1. Satukan bhn A. masak diatas api perlahan sehingga gula hancur
2. satukan B dan masukkan ke dlm A.. masak hingga mendidih dan pekat.
3. matikan api..
Potong kek kpd 3 lapisan..
masukkan kedlm loose tin... tuang kastad atas kek selapis demi selapis.. hentakkan agar adunan kastad padat dibawah. biar sejuk, barulah masukkan ke dlm peti ais.. stlh kastad mengeras, keluarkan dari loose tin dan hias dgn kelapa kering...
<3 HAPPY BAKING <3
Labels:
KEK
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Assalam..Allhamdulillah akk June dah pun buat kek ini.. rasa nye sedap.. terima kasih atas resepinye ye...
ReplyDeletewsalam dik.. alhamdulillah... kek dia gebu sesangat kan? terima kasih sbb sudi jenguk blog akak yg x seberapa ni...
Delete