Thursday, May 10, 2012

TULANG LEMBU GULAI KAWAH

Hari ni blur x tau nak masak apa .. tgk dlm freezer ada plk tulang lembu balance wat sup kemarin.. telek2 buku  1 HARI 1 RESEPI dari CHEF HANIELIZA tup2 mata tertumpu pada satu resepinya "daging Gulai Kawah". Oleh kerana yg ada dlm peti ais cuma tulang maka sy pon segeralah menyiapkan ramuan2nya.. tukar ajelah daging tu dgn tulang ttp jgk sama. cuma tulang tu sy rebus dulu biar empuk. So sy selitkan kt sini resepinya yer .


BAHAN A
500g daging lembu (saya guna 1kg tulang lembu, rebus dulu biar empuk. jgn buang airnyer)
2sb kerisik
2cwn santan pekat
2sb gula merah
2kpg asam gelugur
Minyak Masak
garam secukupnyer
Air secukupnyer (saya guna air rebusan tulang tadi)


BAHAN B (DIKISAR)
20bj cili kering (sy guna chilli pwder 2sb)
1sb rempah kari daging
1sk jintan manis
1sk jintan putih
7bj bwg merah
1 labu bwg besar
3 ulas bwg putih
1 1/2 inci halia
1 inci lengkuas


BAHAN C (menumis)
1inci kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga


Cara membuatnyer:-
-Rebus tulang sampai empuk. Simpan airnyer.
-Panaskan minyak dan tumis bhn menumis tadi hingga naik bau.
-masukkan bhn kisar dan tumis hingga pecah minyak. masukkan air rebusan tulang tadi bersama2 dgn tulang. Biarkan mendidih seketika.
-Masukkan santan pekat, kerisik, gula merah, asam gelugor, dan perasakan dgn garam secukupnyer.
-masak hingga mendidih dan pekat. Kacau sekali sekala.
-Tutup api. SIAP.











No comments:

Post a Comment