Wednesday, March 28, 2012

KEK COKLAT MOIST

KEK COKLAT LEMBAB



Bhn2 Kek :-
(A)
250g tpg gandum            ]
50g serbuk koko              ]
1sdk baking pwdr            ]  DIAYAK BERSAMA
1/2sdk soda bikarbonat    ]
secubit garam                 ]
(B)
190g butter
300g gula icing
1/2sdk esen vanilla
4bj telor
250ml susu cair/air sejuk

Cara2nyer :-
-panaskan oven pada suhu 180c
-Pukul butter n icing hingga kembang, masukkan telor n esen vanilla.. pukul lagi hingga gebu.
-masukkan tepung yg diayak td berselang seli ngan susu cair.. mix dan ratakan..
-masukkan dalam loyang kek dan hentak2kan supaya kek menjadi padat.
-bakar selama 1 - 1 1/2jam atau sehingga masak

Bahan utk FUDGE COKLAT
50g serbuk koko
125ml air
1cwn susu cair
200g gula
1/2sdk garam
1sdk esen vanilla
2bj kuning telor
60g tpg jagung
SATUKAN BAHAN DIATAS DAN MASAK DGN KAEDAH DOUBLE BOILER HINGGA PEKAT.. TUTUP API DAN MASUKKAN 60G MENTEGA. SEJUKKAN DAN TUANG ATAS KEK TADI.

ATAU LEH GUNA GANACHE GANTI NGAN FUDGE COKLAT
300g whipping cream tawar
30g syrup glucose
500g dark chocolate
PANASKAN WHIP CREAM DLM PERIUK HINGGA BERBUIH DITEPI DAN MASUKKAN COKLAT YG TLH DIDADU BERSAMA SIRAP GLUKOS. MASAK HINGGA COKLAT CAIR DAN SEBATI... SEJUKKAN DAN TUANG ATAS KEK TADI.

**p/s simpan kek yg tlh siap disapu fudge kedlm petisejuk selama 1jam sblm dihidangkan..

No comments:

Post a Comment