Friday, March 23, 2012

CARAMEL CAKE

KEK KARAMEL






Bhn A
2sdb gula pasir (utk wat gula hangus)
#tabur gula dlm loyang kek n masak atas api perlahan. Biar gula hancur n warnanya tukar jd perang. Ratakan keseluruh loyang. Kalau x rata tambah gula ckit.. ckit je k.. siap, ketepikan.

Bhn B
1/2tin susu cair (leh tambah kalo nak karamel tebal.)
70g gula kastor
1/2sdk esen vanilla
3bj kuning telor (kalo susu tambah, so telor pon kena tambah k)
#kacau semua bhn B perlahan2, jgn sampai berbuih yer nanti karamelnyer x menjadi. Masukkan B ni ke dlm loyang yg ada gula hangus td. ketepikan.

Bhn C (kek)
140g tpg gandum
70g gula kastor
3bj kuning telor
135ml air biasa
1sdk baking pwdr
45ml minyak masak
#pukul yolk, minyak n air hingga kembang. masukkan gula n pukul lg hingga 2x ganda naiknya. masukkan tpg n baking pwdr, gaul rata.

Bhn D
6bj putih telor
70g gula kastor
1sdk krin of tar tar
#pukul D sampai kembang dan bertanduk (bila diterbalikkan, adunan x jatuh). Campurkan C kpd D 4x masuk, kaup balikkan setiap kali dengan spatula hingga sebati.
#bhgkan kpd beberapa bhgn dan bolehlah letak perasa dan pewarna ikut kesukaan sendiri.
#masukkan adunan kedlm loyang td secara berselang seli atau ikut kreativiti sendiri
#bakar secara double boiler selama 1 jam pd suhu 160c-180c
*30min guna api bawah shj
*30minit lg guna api atas dan bwh
bila dh masak, rehatkan selama 10 minit barulah ditelangkupkan kek td.
sejukkan dlm peti ais selama 1jam dan bolehlah di makan...

No comments:

Post a Comment